Mobil Destekli Site Nasıl Yapılır

Mobil destekli site nasıl yapılır? Bizim gibi amatörler açısından karmaşık ama işin ehli, uzman kişi v e kurumlar için basit bir sorudur. Bir site düşünün genişliği 2000 piksel olan ekranda da yazı, resim ve tasarım kalitesi bozulmadan açılıyor, genişliği 760 piksel olan ekranda da tasarım, yazılım ve görselliği bozulmadan kalite kaybetmeden açılıyor, 460 piksel ekranda da aynı performansı gösteriyor. Bu nasıl olur? Bir tür elastik yazılımı tasarımı mı yani? Cıva gibi girdiği kaba göre şekil almak yerine açıldığı ekrana göre şekillenme halinin yazılımı ve tasarımı nasıl olacak? Böyle bakıldığında ise karmaşıklaşıyor, zorlaşıyor.

Mobil destekli site nasıl yapılır sorusunun cevabı doğal olarak tasarımda başlıyor. Tasarım yapanlar, tasarımlarını yapar iken, bu tasarımın 1700 piksel ekran, 700 piksel ekran, 460 piksel ekranda da açılabileceğini hesaplayarak tasarım yapmak durumundadır. Bu zor değil aslında. Elindeki telefonu, diz üstü bilgisayarını ve masa üstü bilgisayarını yan yana koyduğunda ne yapacağı düşünsel dünyasında şekillenir. Fakat yazılımcılar ile tasarımcıların çekişme ve yine kavga alanı nasıl görüneceği alandır. Mobil de çalıştıkları grafik programları olmadığından, diz üstü veya masa üstü grafik programlarında çalıştıklarından, çıkardıkları tasarımı da diz veya masa üstü bilgisayarda görüyorlar. Yazılımcı site ile işini bitirdikten ve site mobil destekli halde cepten açıldıktan sonra kıyamet kopar. “Ben sana bu tasarımı mı verdim” sorusu ile başlar tasarımcı, yazılımcı önce tasarımcıya mobil duyarlı sitenin ne olduğunu, tasarımın neden böylesi yazılım ile desteklenmesi gerektiğini anlatmak zorundadır. İşverene aynı şeyler anlatılır ve nihayet müşteriye de anlatmak gerekir.

Mobil destekli site nasıl yapılır? Sorusunun cevabı teknik bir konudur. Yazılım kodlaması ile önce, siteye bağlanan kişi hangi cihaz ile bağlanıyor o tespit edilir. Mobil telefon mu, masa üstü bilgisayar mı, diz üstü bilgisayar mı ya da farklı bir bilgisayar mı? Bağlanabilecek tüm cihazlara göre site yazılımı yapıldığından, bağlan cihazın özelliklerine göre hazırlanan site tasarım ve içeriği, bağlan cihazın ekranına iletilir. Burada ki sır, sihir budur. Css ve java script kodlama sistemi ve html 5 kodlama sitemi doğru kullanılarak yapılan yazılımda, siteyi açmak isteyen cihazın ekran ebatları kadar açılacak yazılım ile site programlanmıştır. Bu çok eski sayılmayan bir özelliktir. Eski siteleri dönüştürmek mümkündür. Zordur fakat mümkündür. Bu tarz yazılım için en azından şu dönem elimizde css ve java script kodları vardır ve bunlar html 5 ile muhteşem etkileşimli ve uyumlu çalışırlar.

Test

Form Gönderimi

Tamam