Kaynak Kodu Nedir ? Ne İşe Yarar?

Kaynak Kodu Nedir ? Ne İşe Yarar?

Kaynak kod, bilgisayar programlamanın insan tarafından okunabilir aşamasıdır.29 Ocak 2020

 

Web siteleri birer yazılımdır. Asp veya PHP altyapısı ile yazılabilen bu yazılımların html biçimli kaynak kodları bulunur. Kaynak kodları her hangi bir yazılımın, makine diline dönüştürülüp işlenip yorumlanmasından önce insanların okuyup üzerinde çalışabildikleri kodlardır. Bu kodlar evrensel bir dili ifade eder ve internet verilerinin genelinde bu dil hakimdir.

Hyper Text Markup Language tanımının kısaltması olan HTML metinler, Hyper Text Transfer Protocol (HTTP) üzerinden yayımlanır. HTML kaynakların çözümlemesi ise web tarayıcılar ile yapılır. Normal koşullarda uzun kodlar biçiminde görüntülenen HTML belgeleri, tarayıcılar tarafından görsel olarak dönüştürülür. Bizim tarayıcıda gördüğümüz görsel yapının ortaya çıkmasını sağlayan bu HTML altyapıya Kaynak kodu denir. Ancak kaynak kodlar tek başlarına sitelerin ortaya çıkmasını elbette sağlamaz. Bu kodlar birer yol haritası olarak tarayıcının hangi unsurları kullanarak siteyi görüntüleyeceğini gösterir. Ayrıca modern web tasarım bakımından doğru kodlanmış sitelerde kaynak kodları dinamiktir ve birçok farklı kaynağın ilgili sayfanın parametreleri ile kompoze edilmesi ile oluşturulur.

 

Kaynak kodun amaçları

 

Yazılım oluşturma için temel oluşturmanın ötesinde, kaynak kodun başka önemli amaçları da vardır. Örneğin, kaynak koduna erişimi olan kalifiye kullanıcılar, gerekirse yazılım yüklemelerini daha kolay bir şekilde özelleştirebilir.

Bu arada, diğer geliştiriciler kaynak kodunu diğer işletim platformları için benzer programlar oluşturmak için kullanabilirler. Kaynak koduna erişim, programcıların, kodları öğrenme amacıyla paylaşarak veya diğer uygulamalar için bölümlerini geri dönüştürerek topluluklarına katkıda bulunmalarına da olanak tanır.

 


Kaynak Kod Örneği

<div class="text">

<p>Web Tasarım <a href="https://www.teknobay.com.tr" title="Teknobay Web Tasarım">Teknobay</a> Farkı</p>

</div>

 

Kaynak kodun geçmişi

 

Kaynak kodun tarihsel başlangıcını belirlemek öznel ve zor bir alıştırmadır. İlk yazılım 1940'larda ikili kodda yazılmıştır; bu yüzden bakış açısına bağlı olarak, bu tür programlar kaynak kodunun ilk örnekleri olabilir.
Kaynak kodun bugün tanıdığımız ilk örneklerinden biri, bilgisayar biliminin ilk öncülerinden Tom Kilburn tarafından yazılmıştır. Kilburn, 1948'de bir bilgisayarın belleğinde elektronik olarak tutulan ilk başarılı dijital programı yarattı. (yazılım bir matematik denklemi çözdü)
 

binarycode

 

1950'lerde ve 60'larda, kaynak kodu genellikle programları oluşturan şirketler tarafından yazılımla ücretsiz olarak sağlandı. Büyüyen bilgisayar şirketleri yazılımın kullanımını genişlettikçe, kaynak kodu daha üretken hale geldi ve aranmaya başladı. İnternet çağından önce dergileri hesaplamak, kaynak kodları genellikle sayfalarına yazdırır ve okuyucuların kendi kullanımları için karakter için kod karakterini yeniden yazmaları gerekir. Daha sonra, disketler kaynak kodunu elektronik olarak paylaşmanın fiyatını düşürdü ve daha sonra internet bu engelleri daha da sildi.

 

Kaynak Kod Lisansı


Kaynak kodu özel veya açık olabilir. Birçok şirket kaynak kodunu yakından korur. Kullanıcılar derlenmiş kodu kullanabilir, ancak onu göremez veya değiştiremez. Microsoft Office, tescilli bir kaynak kodu örneğidir. Diğer şirketler kodlarını internette, herkesin indirebileceği bir yere koyarlar. Apache, OpenOffice açık kaynaklı yazılım koduna bir örnektir.

 

Yorumlanan Program Dilleri Kodu


JavaScript gibi bazı programlama dilleri makine kodunda derlenmez, bunun yerine yorumlanır. Bu durumlarda, kaynak kod ile nesne kodu arasındaki fark geçerli değildir, çünkü yalnızca bir kod vardır. Bu tek kod kaynak koddur ve okunup kopyalanabilir. Bazı durumlarda, bu kodun geliştiricileri kasıtlı olarak görüntülemeyi önlemek için şifreleyebilir. Yorumlanan programlama dilleri Python, Java, Ruby, Perl, PHP, Postscript, VBScript ve diğerleridir.

Test

Form Gönderimi

Tamam